Joomla!

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése

Ne gyújts rá! Világnap november 19.

A nemzetközi  „Ne gyújts rá”- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják, melynek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.

A dohányzás évente közel 6 millió ember haláláért felelős világszerte, melyből közel 600 000-en a passzív dohányzás miatt vesztik életüket. A dohányzás a leginkább megelőzhető haláloknak számít, amely évente a felnőttkori halálozások 10%-áért felelős. Magyarországon évente több tízezer ember halálát hozzák összefüggésbe a dohányzással.

Dohányzással összefüggésbe hozható halálozás a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatbázis meghatározása alapján:

- Ajak, szájüreg és a garat rosszindulatú daganata
- Gége, légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata
- Nyelőcső rosszindulatú daganata
- Ischaemiás szívbetegségek (artériaszűkület, elzáródás)
- Agyér betegségek
- Krónikus alsó légúti megbetegedések

Az elmúlt években a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások az országos halálozáshoz hasonlóan alakultak megyénkben is.

A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek

A leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

- Szív-érrendszeri betegségek: infarktus, stroke, érszűkület
- Daganatok: szájüregi, gége, tüdő, nyelőcső, hólyag és hasnyálmirigy
- Szembetegségek: szürkehályog
- Szájüregi elváltozások: ínygyulladás, fogak elvesztése
- Gyomorfekély
- Csontritkulás

Megnőtt a tüdőrákkal diagnosztizáltak száma: a tüdőrák kialakulásában a genetikai hajlam mellett jelentős szerep van a az életmódnak és a környezeti hatásoknak is, melyek a cigarettával összefüggésbe hozhatók.

2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokást támogató telefonos szolgáltatás (06-40- 200-4931)Tapasztalt és képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogató foglalkozás is. A leteszemadgit.hu oldal szintén fontos információkat nyújt a leszokni vágyóknak.

A leszokás világnapján tehát fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Országos szinten, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás Fókuszpontja keretén belül valósul meg az Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi” Iskolai Program. Ezek a dohányzás megelőzésére irányuló programok elősegítik azt, hogy fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, aktívan védekezzenek a passzív dohányzás ellen, valamint segítsék a dohányos szülők leszokását.

További információk:

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok

Dohányzás Fókuszpont által koordinált Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi” Iskolai Program:

http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/ovodai_dohanyzas_megelozesi_program.html

http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/iskolai_megelozesi_program.html