Joomla!

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése

Összetett közlekedési fejlesztés két kistérségben

A jövő közösségi közlekedésének alapjait teszi le a Vértes Volán Zrt. két önkormányzattal és két kistérséggel közösen. A KDOP-4.2.3/09-2010-0002 jelű pályázat támogatásával összetett fejlesztés valósul meg ebben az évben Tatán, Tatabányán és a két kistérség további 18 településén.

Befejező, és egyben látványos fázisához érkezett a Vértes Volán Zrt., valamint húsz település közös fejlesztése. A projekt eredményeképpen kialakulnak az elektronikus forgalomirányítás feltételei, modern, a fogyatékkal élő emberek igényeire is tekintettel lévő utastájékoztatási-rendszer valósul meg, illetve hatékonyabbá válik a helyi és helyközi közlekedés összehangolása. Az elsődleges cél, hogy kiszámíthatóbb, a mai kor igényeihez sokkal inkább alkalmazkodó szolgáltatást vehessen igénybe az érintett utazóközönség. Tata és Tatabánya, valamint a hozzájuk tartozó két kistérség közlekedése a szolgáltató megyei járatainak 50-60 százalékát teszi ki.

Utastájékoztatás

A főbb átszállási pontokon GPS alapú rendszer telepítése valósul meg április-május hónapban. Az autóbuszok mozgását, várható érkezési idejét az utasok is követni tudják a nagy forgalmú megállóhelyeken – a rendszer júniusi üzembe helyezése után. A helyi járatokon utazók kijelzőn kapnak tájékoztatást arról, hogy a menetrendhez képest milyen ütemben haladnak, illetve a csatlakozásokról is információkkal szolgál számukra a rendszer. A hallás- és látáskárosultak önálló közlekedése is komfortosabbá válhat - a nagy forgalmú átszállóhelyeken akadálymentesítés valósulhat meg vizuális- és audiovizuális eszközökkel.

A munkálatok az autóbuszmegállókban két ütemben folynak. Első lépésben 80x80 centiméteres betonkosarat helyeznek el a megállóban, amely alapja az úgynevezett totemoszlopnak.

A második ütemben helyezik ki az elektronikus eszközt, amely napelemmel működik, de akkumulátor biztosítja a szünetmentes áramellátását. Ez utóbbi töltéséről a fotocellák mellett –főleg a téli borongós napkon- éjszakai áram gondoskodik, a legközelebbi villanyoszlopra rákötve.

Az intelligens megállóhely elektronikus kijelzővel, hangbemondással tájékoztatja az utasokat a helyközi és helyi járatos autóbusz indulásáról.

A teljes utastájékoztató rendszert június hónapban kötik össze a központi számítógéppel, így a működés ettől az időponttól válik biztosítottá.

A települést érintő helyközi autóbuszjáratok menetrendje nem változik.

 

fejlesztéssel érintett települések száma: 20

a dinamikus utastájékoztatási rendszerben fejlesztett autóbuszok száma: 108

a dinamikus utastájékoztatási rendszerrel felszerelt autóbusz megállók száma: 52

Eredeti dokumentum: megtekintés