Joomla!

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése

VII. Musikfest im Herbst – Őszi Zenei Fesztivál

Október 19-20. hétvégén ismét megtelt a művelődési ház udvara és nagyterme, hiszen a Német Nemzetiségi Önkormányzat tartotta itt már a hetedik Musikfest rendezvényét. Szombaton zenés ébresztővel indult a programsorozat, majd déltől megérkeztek a kézművesek, akik kínálták szebbnél szebb portékájukat. Kóstolhattunk sajtot és mézet, vásárolhattunk kerámiákat, kékfestő kelméket, gyöngyöt, karkötőt, virágdekorációt, fafaragványokat, bio szappanokat, ólomkatonát, kukoricacsuhéból készített dísztárgyakat. A gyerekek nagy örömére különféle állatokat is megnézhettek, megsimogathattak. A színpadon a helyi német nemzetiségi gyermek tánccsoport mellett a pusztavámi és a vértessomlói csoportok mutatkoztak be. Őket a kecskédi Burschen Kapelle zenekar követte színvonalas műsorukkal. A régi könyvtár épületében a Hagyományőrző Egyesület rendezett be kiállítást a falu múltjáról, valamint vetítés keretében idézhettük fel a múltat, ahol többen magukat is felfedezhették a régi diaképeken. Csákai László református lelkész és felesége zenés áhitata mindenkit meghatott és közös éneklésre buzdított.

Az esti bálban a szokásoknak megfelelően a helyi borosgazdák borkóstolóval kedveskedtek a vendégeknek, a finom borokat „Musikfest im Herbst” feliratú poharakból lehetett megízlelni. A bálban két zenekar is húzta a talpalávalót, a mulatozás hajnalig tartott. A bálon a leányvári Német Nemzetiségi Tánccsoport fellépését is megtekinthettük.

Vasárnap egy kicsit rendhagyó módon, az ünnepis szentmise délután kezdődött, és német nyelven folyt. A templomi énekeket a Dunaszentmiklósi Énekkartól hallhattuk, míg a himnuszokat a Szomódi Fúvószenekar és a Szomódi Énekkar adta elő. Zenés kísérettel mentünk át a művelődési házba, ami a megnyitóra teljesen megtelt. Ünnepi köszöntőt mondott Harasta Renáta, a Komárom-Esztergom Megyei Német Önkormányzatok titkára és Búzer András. Majd elkezdődött a zene. Hallhattuk a Szomódi Fúvószenekart, a Die Lausbuben zenekart, a pilisvörösvári Bravi Buam zenekart, a pécsi Unterrock zenekart és a pilisszentiváni Pilistaler Echo zenekart is, és elmondhatjuk, hogy színvonalas, igényes zenét hallhattunk mindek fellépőtől. Őket egy emléktányérral jutalmaztuk. Minden évben ajándékot adunk azoknak az embereknek, akik munkájukkal sokat segítenek a nemzetiségi önkormányzatnak. Idén Bokros Adrienn és Tóth Balázs részére nyújtottunk át emléktárgyat.

Közben a klubteremben a süteménysütő verseny zsűrije lázasan dolgozott, hiszen az idén 30 különféle süteményt neveztek a versenyre. Nemcsak szomódi háziasszonyok, hanem tarjáni, agostyáni résztvevők is voltak. A szűri a gyerekek által készített süteményeket külön díjazta. A süteményeket a műsor végén mindenki megkóstolhatta. A receptekből süteményes könyvet készítünk, melyet karácsony környékén már kereshetnek a nemzetiségi önkormányzat képviselőinél.

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki munkájával, támogatásával, idejével, bárminemű segítségével hozzájárult a VII. Musikfest im Herbst rendezvény sikeréhez!

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát a kétnapos rendezvényen, és jövőre ismét vendégeink között tudhatjuk.