Joomla!

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése

Rákellenes világnap

Február 04. Rákellenes Világnap

2000. év februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők (orvosok, kutatók) február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Február 4-ét Rákellenes világnappá nyilvánították, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen". A rák több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. A rákbetegség nevét több nyelvben, így a magyarban is a rák állattól kapta, mintegy találóan jelezve, hogy ez a daganatféleség csápszerűen terjed az egészséges szövetekbe, befűzve azokat.

A daganatos betegségek nagy része megelőzhető lehetne, egészségtudatos magatartással és szűrővizsgálatokkal. A Rákellenes Világnap kapcsán, szeretnénk felhívni az emberek figyelmét az egészség megőrzésére, és természetesen a teljesség igénye nélkül, ráirányítani a figyelmet, az egészséget leginkább veszélyeztető rizikótényezőkre:

 

-      dohányzás, és egyéb élvezeti szerek rendszeres használata, mértéktelen alkoholfogyasztás (tüdő, máj, emésztőszervi daganatok)

-      egészségtelen, rostszegény táplálkozás (vastagbél, végbél daganatok)

-      ülő életmód, mozgáshiány, pihenésre, regenerálódásra fordított idő hiánya, egyensúly felborulása (minden daganattípus oka lehet)

-      helytelen napozás, túlzott szolárium használat (bőrrák)

-      stressz, stressz-kezelés hiánya (minden daganat oka lehet)

-      személyi higiénia hiánya, fogmosás hiánya (elsősorban szájüregi daganatok)

-      külső környezeti tényezők (vegyi anyagok, mérgező anyagok, környezet szennyezettség stb.)

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, egészségnapokon, illetve kérjék háziorvosuk segítségét. Az időben felismert rákos megbetegedések legtöbb fajtája ma már jó eséllyel gyógyítható, és szűréssel megelőzhető a korai, értelmetlen halál.

Népegészségügyi célú szűrésekkel kapcsolatos információ a 06-34/512-724 –es telefonszámon kérhető!

Tatabányai Járási Hivatal

Járási Népegészségügyi Intézete