Joomla!

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
Hasznos információk

Orvosi ügyelet

feltöltés alatt...

 

Közszolgáltatások

feltöltés alatt...

 

Autóbusz menetrend

feltöltés alatt...

 

Lakossági tájékoztatás - gázszolgáltatási szünet

Lakossági tájékoztatás

Tájékoztatjuk a község gázfogyasztóit, hogy a FGSZ Földgázszállító Zrt. az üzemeltetésében lévő földgázszállító rendszeren 2016. július 05-én 09.00 órától 13.00 óráig gázszolgáltatási szünettel járó karbantartási munkát végez, amelynek következtében ezalatt az időszak alatt a gázellátást nem tudja biztosítani.

Kérik a lakosság megértését

 

Védekezési felhívás amerikai szőlőkabóca ellen

Tisztelt Szőlőtermesztők!


A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal felhívja a figyelmét az amerikai szőlőkabóca
(Scaphoideus titanus )
elleni védekezési kötelezettségre.


Az elmúlt évben végzett megfigyeléseink eredményei alapján megállapítottuk, hogy a kártevő
immár megtelepedett a Komárom-Esztergom megyei szőlőültetvényekben is. A kártevő egy
nemzedékes, tojás alakban telel a kétéves (cser) részek kérge alatt. A lárvakelés elhúzódó,
általában május közepétől, július elejéig tart. Az imágók júliustól szeptemberig károsítanak
a szőlőültetvényekben. A rajzáscsúcsuk általában az augusztus vége-szeptember eleje
közötti időszakban van. A lárvák és az imágók közvetlen kártételükkel – a levelek és
hajtások szívogatásával – csak tömeges fellépés esetén okoznak jelentős kárt. Az amerikai
szőlőkabóca nagyobb jelentőségű közvetett kártétele, hogy szívogatása során terjeszti
a
Grapevine flavescence dorée phytoplasma-t a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás
betegség kórokozóját
. A betegség következtében a fertőzött szőlőtőkék néhány év alatt
leromlanak, csökken terméshozamuk, romlik a termésük minősége, végül kipusztulnak.

 

Bővebben...
 

Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház Rendelőintézet

Értesítjük Önöket, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház Rendelőintézete 2016. január 4-től a H ősök tere 2. sz. alatti telephelyére költözött.

A rendelő közvetlen bejáratánál 2 db mozgássérült parkoló áll rendelkezésre, 500 m sugarú körzetben ingyenes parkolás biztosított. A rendelőintézet akadálymentesített. Kérjük a betegeket, hogy a kórházi betegellátás zavartalan működése érdekében a rendelőintézet Főbejáratát használják.

A régi szakrendelő területén (Váralja u. 6.) ideiglenesen a pszichiátria szakrendelő és a laboratórium változatlan rendelési időben várja a pácienseket.

A laboratóriumi vizsgálatokra az előjegyzés az alábbiak szerint történik: személyesen az új szakrendelőben 7:00-15:00-ig, illetve telefonon 10:00-15:00-ig a 34/ 586-724 vagy 725-ös telefonvonalon adunk előjegyzést.

A pszichiátriai szakrendelő közvetlen telefon vonala: 34-587-362

Szakrendelőnk a 34/487-377-es telefonvonalon érhető el.

A részletes tájékoztatóhoz kattintson ide

 

Felhívás - Nőgyógyászati rákszűrés

Felhívás

2015. március 26-án 14.30 órától nőgyógyászati rákszűrés lesz az Egészségházban.

Előzetes időpontkérés miatt jelentkezni lehet a 491-532-es, vagy a 30/243-6184-es telefonszámon, vagy az Egészségházban személyesen (Szomód, Kis u.1.).

Szabóné Geiling Ágnes
védőnő

 

Meghívó - Sürgősségi ellátás fejlesztése a Szent Borbála Kórházban

 

Gyors mozgású hidegfront érkezik viharos széllel

Szerda hajnalra viharos gyorsasággal érkezik meg az a hidegfront, amely kedd délután még több száz kilométerre, Németországot felett helyezkedik el. Az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan az éjféli órákban éri el hazánkat, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett. A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen 70-95 km/h között várható, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg a 100-110 km/h feletti széllökéseket sem lehet kizárni.

A hidegfronthoz kapcsolódó viharos széllökések ereje jelentősen csökken az ország középső részét elérve, így az ország északkeleti, keleti harmadán már nem várhatók 70-75 km/h-t meghaladó széllökések.

Szerda reggelt követően napközben a hidegfront mögött az északnyugati szelet már 90 km/h-t meghaladó széllökések nem kísérik, általában 45-70 km/h-s széllökések fordulhatnak elő a Dunántúlon és az ország középső részén.

A gyorsan átvonuló hidegfronthoz kapcsolódóan az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható. A Tiszántúlt leszámítva területi átlagban 20-45 mm csapadékra számíthatunk, azonban a Dunántúl északi és középső részén, valamint az Északi-középhegység térségében helyenként 50-60 mm is hullhat.

A front előtt éjszaka a Dunántúlon helyenként intenzív zivatar is előfordulhat, felhőszakadás (lokálisan nagyobb, mint 20-25 mm), viharos szél (70-80 km/h-t meghaladó lökések), esetleg jégeső (2 cm alatti jégmérettel) kíséretében.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a folyamatosan frissülő térképes figyelmeztető előrejelzést és riasztást: http://veszelyjelzes.met.hu!

Országos Meteorológiai Szolgálat

Előrejelző Főosztály

2014. október 21. 14:52

 

Rendkívül csapadékos időjárás várható

A következő napokban egy közelünkben örvénylő ciklon alakítja időjárásunkat. Ennek áramlási rendszerében szinte folyamatosan érkezik utánpótlás a magas nedvességtartalmú légtömegekből. Az ország nagy részén több hullámban intenzív csapadékhullás várható.

A jelenlegi számítások szerint jelentős mennyiségű csapadék főként az ország nyugati és középső részein valószínű, északkeleten számíthatunk kevesebb csapadékra. Az intenzív esőből, záporokból a Dunántúlon és a középső országrészben csütörtöktől vasárnapig összességében több helyen is 40-50 mm-t meghaladó ­ de helyenként akár 100 mm-t is elérő ­ csapadékmennyiség várható. Intenzív záporok, zivatarok alkalmával lokálisan rövid idő alatt is lehullhat 30 mm-nél több csapadék.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a folyamatosan frissülő előrejelzési és veszélyjelzési információkat!

http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

http://veszelyjelzes.met.hu.

1. kép: Csütörtöktől vasárnapig várható 4 napos becsült csapadékösszeg és várt területi eloszlása a szerdai számítások alapján. Vasárnapig több hullámban várható kiadós csapadék, helyenként zivatarral, felhőszakadással.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Előrejelző Főosztály

2014. szeptember 10. 14:45

 

Bringázz a munkába!

Bringázz a munkába!

 

Bringa nap 2014

 

Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás

Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
TÁMOP 5.3.8.-A3

Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft.

munkaerő-közvetítő iroda

Célunk a fogyatékos emberek és a megváltozott munkaképességű személyek álláskeresésének segítése, továbbá széleskörű együttműködés a munkáltatókkal és más partnerszervezetekkel.

A KOMPLEX MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÁS díjmentesen vehető igénybe:

- személyes bánásmód
- Egyéni Munkavállalói Terv elkészítése
- felkészítés a munkavállalásra
- munkaközvetítés
- segítségadás a munkahelyre való beilleszkedésben.

 

Bővebben...
 

Rákellenes világnap

Február 04. Rákellenes Világnap

2000. év februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők (orvosok, kutatók) február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Február 4-ét Rákellenes világnappá nyilvánították, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen". A rák több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. A rákbetegség nevét több nyelvben, így a magyarban is a rák állattól kapta, mintegy találóan jelezve, hogy ez a daganatféleség csápszerűen terjed az egészséges szövetekbe, befűzve azokat.

Bővebben...
 

Tűzvédelem az aratás idején is

A nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyes is. Arra kellő körültekintéssel kell felkészülni, különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása. Ezeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet tartalmazza.

A mezőgazdasági erő- és munkagépek, illetve az aratás tűzvédelmi szabályai

A szabályok betartása különösen fontos, évente több száz mezőgazdasági tüzet – gabonatábla-tüzet, valamint kazal-, illetve boglyatüzet – kell eloltaniuk a tűzoltóknak. A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő tűzoltókészülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. A jármű megfelelőségéről szemle során kell meggyőződni. Ennek tervezett időpontját nyolc nappal előbb írásban az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre be kell jelenteni. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni és a szemlét követő nyolc napon belül a katasztrófavédelmi kirendeltségnek meg kell küldeni. Kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása legalább naponta egyszer. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng lángra lobbanthat.

Bővebben...
 

Tájékoztatás - KEM Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatásul közöljük, hogy Igazgatóságunk kihelyezett ügyfélszolgálati rendje az alábbiak szerint módosult:

2013. június 14.                  ügyfélfogadás nincs

Következő ügyfélfogadási nap:      2013. június 28.                   8 – 09.30 óráig

Ezt követően minden ettől számított negyedik héten tartunk ügyfélfogadást.

Megértésüket köszönjük:

KEM Kormányhivatal

Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága

 

Tanácsok hőség idejére

Általános tudnivalók
Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére. Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást! Lehetőleg éjjel szellőztessünk! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak. Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába. Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett! A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet. Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

Bővebben...
 

Lakossági tájékoztató - lakossági riasztó rendszer

Tájékoztatjuk a kedves lakosságot, hogy a 2013. június 06-án 07.00 óra és 16.00 óra közöttre tervezett lakossági riasztó rendszer működőképességének ellenőrzése az árvízvédelmi készültség miatt elmarad.
A rendszer működőképességének ellenőrzését későbbi időpontban végzik a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai.

 

Lakossági tájékoztató - lakossági riasztó rendszer

Tájékoztatjuk a kedves lakosságot, hogy 2013. június 06-án 07.00 óra és 16.00 óra között a településen található lakossági riasztó rendszer működőképességének ellenőrzését végzik a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, mely időtartam alatt a szirénákat többször megszólaltatják. Az ellenőrzés szirénánként 12 másodpercig tart.

Az ellenőrzéssel járó hanghatás okozta zavarásért türelmüket és megértésüket kérjük. Az üzempróba az Önök biztonságát szolgálja.

 

Tájékoztatás - Gázszolgáltatási szünet

Tájékoztatjuk a község gázfogyasztóit, hogy a FGSZ Földgázszállító Zrt. az üzemeltetésében lévő földgázszállító rendszeren 2013. április 30-án 9.00 órától 15.00 óráig gázszolgáltatási szünettel járó karbantartási munkát végez, amelynek következtében ezalatt az időszak alatt a gázellátást nem tudja biztosítani.

Kérik a lakosság megértését.

 
További cikkek...


1 / 2 oldal