Szomód Község hivatalos honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
Projektek

Pályázat a Magyar Falu Program keretében

Pályázatokról

A Magyar Falu Program keretében pályázatot nyújtottunk be az önkormányzat tulajdonában lévő szomódi orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítására, amely magában foglalja a teljes tetőszerkezet és tető felújítását (a veszélyes hulladék pala megsemmisítésével), hiszen a 2021. július 9-i heves jégeső a palát tönkretette. Még augusztusban vis major támogatást nyújtottunk be a tető felújítására, azonban a megítélt támogatás nem elegendő arra, hogy a problémát teljes mértékben orvosolni tudjuk.

Emellett a pályázat tartalmazza a kettő épületrész (orvosi rendelő és szolgálati lakás) fűtésének egymásról való leválasztását és a korszerűsítését új gázkazánokkal, hiszen több tízéves fűtőtestek és gázkazán látják most el a feladataikat. Bízzunk benne, hogy sikerrel jár a pályázat, amelynek tervezett értéke bruttó 35 millió Ft.

2022. február 28-án adjuk be a TOP Plusz pályázat keretében igényünket a szomódi művelődési ház felújítására és bővítésére. Amennyiben támogatják az elképzeléseinket, úgy felújítjuk, azaz kicseréljük a teljes tetőszerkezetet, tetőhéjazatot, a villamos vezetékeket, a belső burkolatokat, illetve megújul a fűtési rendszer is. Emellett a művelődési ház több helyiséggel bővülne, ahol a közösségi feladatokat magasabb színvonalon láthatnánk el. A beruházás tervezett értéke bruttó 180-200 millió Ft.

2022. januárjában adtunk be pályázatoz további járdaszakaszaink felújítására, amely pályázatot a Belügyminisztérium hirdette meg.

Közreműködés a Szomódi Református Egyházközség részére segítség nyújtásábaban

2021. nyáron kerestek meg a Református Egyházközségtől, hogy valamilyen módon tudnnánk-e segíteni a szomódi református templom tornyának felújításában. Tiszteletes úrral egyeztetve felvettem a kapcsolatot Tata Város testvértelepülésének, a németországi Gerlingennek képviselőjével, akivel évek óta jó kapcsolatot ápolunk, és ígéretet tettek pénzgyűjtésre. Múlt héten tájékoztattak, hogy már egy nagyobb összeget el is utaltak a Szomódi Református Egyházközség részére a templom tornyának felújítására. Emellett önkormányzatunk is segítséget nyújt ezen munkálatok kivitelezéséhez.

Cellár József
Polgármester

 

Levelezések a Magyar Közút Zrt-vel

Tisztelt Geszler Attila úr!

Tudomásom szerint a Tata-Szomód-Dunaszentmiklós 11136 sz. út a Magyar Közút által felújításra kerül TOP-os forrásból. Kérem arra vonatkozó tájékoztatásukat, hogy a nevezett út felújítása mikor kezdődik meg? A kiviteli tervek megrendelése már megtörtént?

Kérni szeretném, hogy tájékoztassanak a tervezett időpontokról.

Kérni szeretném továbbá, hogy a teljes felújításig a Szomódi II. Világháborús emlékmű előtt található erősen megrongálódott szakaszt minél korábban javítani szíveskedjenek, mert jelen állapotában az útszakasz balesetveszélyes.

Köszönöm

Cellár József
Polgármester

 

Magyar Közút válasz levél:

Magyar Közút kezelésében lévő útszakasz felújításához érkezett tájékoztatás

Tisztelt Polgármester Úr!

A 11136 jelű Dunaszentmiklós bekötő út 0+000 – 3+400 km szelvények közötti szakaszának felújítása szerepel a jelenleg elfogadás alatt álló 2021 – 2027 éves időszakra vonatkozó TOP+ listában. Ez a tervezett szakasz tartalmazza a teljes Szomód átkelést.

A TOP+ lista végleges elfogadását követően a tervezői közbeszerzés eredményétől függően indul a tervezési munka és reményeink szerint még ez év őszén megkezdődhet a kivitelezés. Amennyiben a téli üzem (november 10.) kezdete előtt érdemi munkát már nem tudunk végeztetni, akkor csak jövő év tavaszán indul a felújítás.

A felújítás megkezdéséig a leromlott állapotú szakaszokon a szükséges javításokat elvégezzük, a beavatkozásokat a téli időszakban speciális hideg aszfaltkeverékkel, nyári időszakban, ha a technológia által megkövetelt időjárási körülmények lehetővé teszik, tartósabb megoldást jelentő meleg aszfalttal végezzük. Az elvégzett munka a további állagromlást hivatott megakadályozni.

Üdvözlettel:

Szarvas András
megyei fejlesztési és felújítási osztályvezető

 

Helyi klímastratégia átdolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás

Széchenyi Európai Uniós projektek

KEHOP-1.2.1-18-2018-00150 kódszámmal, "Helyi klímastratégia átdolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Szomód, Dunaalmás és Neszmély térségében" címmel pályázatot nyújtott be, amelyet támogatásra érdemesnek találtak, és ezzel a projekt megvalósítására jogosultságot nyert.

Bővebben...
 

EFOP-1.5.2-16. Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben

Széchenyi Európai Uniós projektek

Szomód Község Önkormányzata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be "EFOP-1.5.2-16. Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben" címmel.
Az EFOP – 1.5.2-16-2017.00043 azonosító számú pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Vezetője 2017.12.04. napon kelt támogatási döntés alapján támogatásra érdemesnek ítélte.

Kedvezményezett neve: Szomód Községi Önkormányzat
A projekt címe: Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben (EFOP – 1.5.2-16-2017.00043)
A szerződött támogatási összege: 11 689 796 Ft
Európai Uniós támogatás mértéke: 100%
Támogatói szerződés aláírása: 2018.02.27
Projekt időtartama: 2018.03.01.-től – 2021.02.28-ig
Projekt azonosító száma: EFOP-1.5.2-16-2017-00043

Beszámoló az EFOP-1.5.2-16-2017-00043 "Humán szolgáltatás fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában" című projekthez (letölthető pdf)
Beszámoló sajtómegjelenésről (letölthető pdf)

A projekt oldala külön ablakban

Bővebben...
 

Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 7. (ÉKDU 7)

Széchenyi Európai Uniós projektek

Kedvezményezett neve: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (jogutód 2023.01.01. követően az Építési és Közlekedési Minisztérium) , valamint Szomód Községi Önkormányzat, Dunaszentmiklós Községi Önkormányzat, Kocs Községi Önkormányzat, Sárisáp Községi Önkormányzat, Tardos Községi Önkormányzat, Tokod Községi Önkormányzat, és Vértestolna Községi Önkormányzat

A projekt címe: Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 7. (ÉKDU 7)

A szerződött támogatási összege: 1 886 234 571 Ft

Európai Uniós támogatás mértéke (%-ban): 90,000000%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.11.30.

Projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.2-15-2016-00066

 

A projekt oldala külön ablakban

 

A projekt tartalmának bemutatása

A Szomód központú szennyvízelvezetési agglomeráció Dunaszentmiklós településsel együtt alkot szennyvízelvezetési agglomerációt. Szomód és Dunaszentmiklós települések belterületén a szennyvízhálózat 100%-ban kiépített. A csatornahálózatra történő rákötési lehetőség minden belterületi ingatlan esetében adott.

Szomód és Dunaszentmiklós közös OMS rendszerű szennyvíztisztító telepe, Szomód községtől délre, a ’90-es évek végén épült. A szomódi szennyvíztisztító telepre Szomód és Dunaszentmiklós településekről érkezik a szennyvíz a kiépített csatornahálózaton keresztül. A telep vízellátása a települési közműhálózatról biztosított. A telep tisztítási technológiája eleveniszapos, totáloxidációs technológia, nitrifikációval, de-nitrifikációval, részleges iszap-stabilizációval, biológiai foszfortalanítással, melyet szimultán foszfortalanítás egészít ki.
Bővebben...
 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása Szomódon

Széchenyi Európai Uniós projektek

Pályázati azonosító: TOP-1.4.1-19-KO1-2019-00025

Kedvezményezett: Szomód Község Önkormányzata

Támogatás összege: 304.379.421 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt címe: Bölcsődei férőhelyek kialakítása Szomódon

Projekt helyszíne: 2896 Szomód, Fő út 23. Hrsz. 557

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.30.

 

Rövid összefoglaló:

Szomód Község Önkormányzata 304 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el egy új bölcsőde létrehozására a településen.

A beruházás a kisgyermekek napközbeni ellátásának, ezáltal a település lakosságának a bölcsődei szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megteremtésére irányul egy új, 28 férőhelyes bölcsőde létrehozásával. Jelen projektben a korábbi polgármesteri hivatal telkén épül meg a két csoportos új bölcsőde épülete.

A projekt megvalósításának indokát az jelenti, hogy a településen jelenleg nincs bölcsődei szolgáltatás, pedig a lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozik rá.

 

Bővebben...
 

Szomód település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Széchenyi Európai Uniós projektekKedvezményezett neve: Szomód Község Önkormányzata

Projekt címe: Szomód település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-15-KO1-2016-00008

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.05.14.

Projekt fizikai befejezése: 2023.07.10.

A támogatás összege: 123 152 873 Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A vízelvezetési problémák megszüntetésére a település hálózatába új árokszakaszok kerültek megtervezésre, kilenc helyszínen, összesen 2 268 m hosszban. Az újonnan létesítendő árok szakaszok 9 %-a, összesen 213 méter előre gyártott mederelemmel burkolt, a többi szakasz földmedrű profil árok, szikkasztó árok. A nem engedélyköteles beavatkozások során új zárt csatornaszakasz nem létesül. A beavatkozással érintett 6 108 méter hosszú rekonstrukciós árokszakasz 40 százaléka földmedrű, 60 %-a pedig mederlapozott burkolattal rendelkezik.

A beruházás keretében egy 40 m3-es tartály kerül elhelyezésre az óvoda udvarában, amely a Temető utca egy részéből, valamint a település általános iskolájának és óvodájának területén lévő épületek tetejéről lefolyó csapadékvizeket gyűjti össze. Az így összegyűjtött víz felhasználható lesz az óvoda és az iskola udvarának, illetve a Szomód központjában található emlékpark locsolására.

 

Ismeretterjesztő dokumentációk:
(képre kattintva pdf-ként olvashatók)



Közbeszerzési eljárás rendben lezajlott, a kivitelezés 2018.05.16-tól 2018.12.15-ig tartott

Képek az 50%-os készültségről


A projekt keretében megvalósult földmedrű szikkasztó árkok felújítása, a korábbi mederlappal burkolt árkok felújítása és új mederlapos árkok kiépítése.

Képek a 100%-os készültségről


A projekt keretében megvalósult földmedrű szikkasztó árkok felújítása, a korábbi mederlappal burkolt árkok felújítása és új mederlapos árkok kiépítése. Emellett megvalósult a szomódi általános iskolában egy 40 m3-es tartály földbe süllyesztése, amely az iskola és tornaterem csapadékvizét gyűjti össze. Az összegyűjtött csapadékvíz öntézésre kerül felhasználásra.


Szemléletformáló kisfilm

 

Szomód Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása

 

Által-ér völgyi kerékpárút építése Szomód térségében

Projekt azonosító száma:
KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0014

Projekt megnevezése:
Által-ér völgyi kerékpárút építése
Szomód térségében

Európai Uniós támogatás összege: 199,99M Ft
Támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett befejezése: 2015. 06. 30.

Kedvezményezett: Szomód Község Önkormányzat
Cím: 2896 Szomód, Fő utca 23.
Tel:+36 (34) 491-013
Honlap: www.szomod.hu

Bővebben...
 


Bölcsődei férőhelyek kialakítása

Magyar Falu Program

BURSA HUNGARICA Ösztöndíjpályázat

Szomód Község Önkormányzata csatlakozott a hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023. évi fordulójához.

Letölthető dokumentumok

Bursa A
Bursa B

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben

Ebtartók figyelem

Szomód Község Településképi Rendelete

Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek.
A sütik használatát bármikor letilthatja!
Bővebb információkat erről
Adatkezelési tájékoztatónkban
olvashat.